HMRC verduidelijkt de vereisten voor btw verlegging

Het Verenigd Koninkrijk zal de EU en het EU btw regime op 31 december 2020 verlaten.

Als gevolg hiervan zal het Verenigd Koninkrijk een regeling voor btw verlegging invoeren voor de invoer btw. Met deze regeling kunnen alle btw geregistreerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk invoer btw aangeven en terugvorderen via de btw aangifte, in plaats van deze vooraf te betalen via de douaneaangifte en later terug te vorderen. Dit zal de cashflow positie verbeteren voor bedrijven die goederen invoeren in het Verenigd Koninkrijk.

Btw verlegging gebruiken

Vanaf 1 januari 2021 kunnen alle Britse btw geregistreerde bedrijven (gevestigde en niet-gevestigde) met een GB EORI nummer die goederen importeren voor gebruik in hun bedrijf, btw bij invoer verrekenen op hun btw aangifte.

Hoewel het gebruik van btw verlegging voor invoer btw niet verplicht is, zijn bedrijven die besluiten het indienen van invoeraangiften in de eerste zes maanden van 2021 uit te stellen, verplicht om in die periode btw verlegging te gebruiken voor de invoer btw.

Het lijkt logisch om ook bedrijven die kleine zendingen importeren (met een waarde van maximaal £135) te verplichten om voor die zendingen gebruik te maken van btw verlegging bij invoer. HMRC moet echter nog verdere richtlijnen geven over de btw behandeling van dergelijke zendingen.

Een btw aangifte invullen

De gepubliceerde wetgeving stelt dat elke btw geregistreerde persoon de invoer btw naar zijn periodieke btw aangifte mag verleggen, tenzij deze optie wordt ingetrokken door HMRC.

Om de btw verlegging te gebruiken, hoeven importeurs er alleen voor te zorgen dat hun btw nummer op de aangifte ten invoer wordt vermeld.

Handelaren die btw verlegging gebruiken kunnen een maandelijks overzicht krijgen van al hun invoer die is ingediend bij HMRC. De relevante btw en  invoerwaarde moeten als volgt in de periodieke btw aangifte worden vermeld:

  • Box 1 – De totale btw die in deze periode verschuldigd was op invoer via btw verlegging.
  • Box 4 – De totale btw die in deze periode op de invoer is teruggevorderd via btw verlegging.
  • Box 7 – Totale waarde van alle ingevoerde goederen die op het online maandoverzicht staan, exclusief eventuele btw.

Als een btw geregistreerd bedrijf ervoor kiest om het indienen van de invoeraangifte uit te stellen en de werkelijke btw waarde bij invoer nog niet bekend is, moet een schatting van het btw bedrag bij invoer worden vermeld in de relevante btw aangifte. Een correctie kan nodig zijn wanneer de invoeraangifte vervolgens wordt ingediend en het werkelijke btw bedrag bij invoer verschilt van de voorlopige berekening.

Niet btw geregistreerde bedrijven

Voor niet btw geregistreerde bedrijven is btw verlegging niet beschikbaar. Via de douaneaangiften moeten zij eventuele invoe -btw betalen.

Contacten

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Arjen Odems,  odems@cutraco.com

Maartje Meijer, meijer@cutraco.com